MICROLIFT

 

Η εξέλιξη των Mini Facelift

 

Πρόσωπο νεανικό, με αβίαστη φυσικότητα!

Ήρθε η στιγμή που η χαλάρωση στο πρόσωπο έκανε διακριτικά την εμφάνιση της: το botox φαίνεται να μην είναι πλέον αρκετό, το υαλουρονικό οξύ απαιτεί μεγάλες ποσότητες προκειμένου να προσφέρει απτά αποτελέσματα και οι υπόλοιπες μη επεμβατικές (ή ελάχιστα επεμβατικές) θεραπείες εμφανίζουν μικρή διάρκεια. Ώρα λοιπόν για χαλάρωση και αποφάσεις!

Η πρώτη λύση που έρχεται στο μυαλό για την αντιμετώπιση της εμβάθυνσης της ρινοπαρειακής αύλακας, των festoon που εμφανίζονται ως διπλές «σακούλες» στο μέσο του προσώπου, της υποχώρησης του φρυδιού και των ζυγωματικών είναι η χειρουργική. Στην πράξη, μια πλήρης χειρουργική αντιμετώπιση απαιτεί εκτεταμένες τομές, μακρό χρόνο αποθεραπείας (άνω των 15 ημερών) και πολλή υπομονή. Στην προσπάθεια να μειωθούν όλα τα παραπάνω, εμφανίστηκε η λύση των mini – facelift. Παρότι προσφέρουν mini χρόνο αποθεραπείας και mini τομές, δυστυχώς συνοδεύονται με mini αισθητικό αποτέλεσμα: μια ήπια αίσθηση «ξεκούρασης» χωρίς διάρκεια, καθώς βασίζονται κυρίως στη δυνατότητα του δέρματος να διατηρήσει την ανάρτηση που το πρόσωπο απαιτεί.

Η σωστή λύση οφείλει να προσφέρει τη δύναμη και τη διάρκεια της High SMAS τεχνικής (με ανάρτηση ή και αναδίπλωση του SMAS, της περιτονίας που καλύπτει το μυϊκό σύστημα του προσώπου), τη δυνατότητα ανάρτησης του μέσου προσώπου της FAME (Finger Assisted Malar fat pad Elevation), το μικρό χρόνο αποθεραπείας της MADE (Minimal Access Deep plane Extended) και τομές μικρότερες της MACS (Minimal Access Cranial Suspension).

slider-img1

Με αυτά τα χαρακτηριστικά γεννήθηκε η εξέλιξη των mini – facelift: το Microlift.

Πήρε το όνομά του από μία και μόνη τομή μικρής έκτασης που κρύβεται επιμελώς στο τριχωτό του κροτάφου μέχρι το αφτί. Διαφέρει, ωστόσο, από το κροταφικό lift γιατί δεν αφορά μόνο την ανάρτηση των φρυδιών ή του δέρματος του κροτάφου, αλλά σχεδόν ολόκληρο το πρόσωπο. Πραγματοποιείται με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας ή και μέθης, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος. Μέσω της τομής δίνεται η δυνατότητα παρασκευής του SMAS και καθήλωσής του σε υψηλότερο σημείο, ακόμη και αναδίπλωσής του στον εαυτό του, όταν απαιτείται επιπλέον όγκος στα ζυγωματικά. Ακριβώς κάτω από το SMAS και το σφιγκτήρα των βλεφάρων προσφέρει πρόσβαση στο λίπος της παρειάς (μάγουλο) και δυνατότητα επανατοποθέτησής του στην αρχική του θέση. Εάν το μέσο του προσώπου έχει υποχωρήσει σημαντικά, η μέθοδος συνδυάζεται με παρασκευή του μέσω μιας μικρής τομής στο εσωτερικό του στόματος πριν την τελική ανάρτηση (midface lift).

Σε περιπτώσεις που η γραμμή του χαμόγελου (ogee line) είναι δυσδιάκριτη από περίσσευμα λίπους χαμηλά στα μάγουλα, είναι δυνατή η αφαίρεσή του από το εσωτερικό του στόματος (buccal fat pad reduction) μέσω της ίδιας  τομής. Στο δέρμα του τριχωτού οι τομές συγκλείονται με τριχοφυτικό τρόπο, ώστε να μη δημιουργείται αλωπεκία (αραίωση). Ειδικά στους άνδρες αποφεύγεται η μεταβολή της γραμμής τριχοφυΐας μια και η ανόρθωση ακολουθεί κατακόρυφη πορεία. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ένα πρόσωπο χωρίς σημεία χαλάρωσης, με φυσικότητα στην κίνηση και τις εκφράσεις και νεανικότητα που δεν προδίδει χειρουργική αποκατάσταση.

Η επέμβαση αν και έχει μέση διάρκεια 2 ώρες χαρίζει αισθητικό αποτέλεσμα που ανταγωνίζεται πολλά μεγαλύτερα facelift (8-10 χρόνια). Λόγω των περιορισμένων αποκολλήσεων, ο χρόνος αποθεραπείας δεν υπερβαίνει τη μία εβδομάδα, οπότε είναι δυνατή και η επιστροφή στην εργασία. Μετά το microlift δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική. Τις πρώτες ημέρες εμφανίζεται ήπιο οίδημα, κυρίως στον κρόταφο και το κάτω βλέφαρο, που υποχωρεί σταδιακά την 3-5η ημέρα. Έντονες δραστηριότητες (γυμναστήριο κ.ά.) είναι καλό να αποφεύγονται για τις πρώτες 2-3 εβδομάδες. Το τελικό αποτέλεσμα ολοκληρώνεται σε 1 μήνα.

Εκτός από τις συνηθισμένες αντενδείξεις απλών επεμβάσεων, βασική αντένδειξη για το microlift αποτελεί η χαλάρωση στο κατώτερο πρόσωπο και το λαιμό, που απαιτεί για την αποκατάστασή της μεγαλύτερες τομές. Φυσικά, η επέμβαση μπορεί να τροποποιηθεί για να διορθώσει τέτοια προβλήματα, χάνει όμως τη δυναμική των ελάχιστων τομών που τη χαρακτηρίζει.

Το microlift μπορεί να συνδυαστεί με πολλές τεχνικές που αναζωογονούν την περιοχή: μικρολιπομεταφορά (για αποκατάσταση των μαύρων κύκλων, εμβυθισμένων ματιών και γενικότερης απώλειας όγκου στο πρόσωπο), ανόρθωση φρυδιών (με ελάχιστη επέκταση προς τα πάνω της τομής στον κρόταφο), καθώς και με άνω / κάτω βλεφαροπλαστική, καθιστώντας το πολύτιμο «πολυεργαλείο» στα κατάλληλα χέρια.

slider-img2

Η εξέλιξη των mini – facelift, το microlift, αποτελεί την ιδανική λύση για γυναίκες και άνδρες μέσης -κατά κανόνα- ηλικίας, που θέλουν να αντιμετωπίσουν τη χαλάρωση με τη μικρότερη δυνατή τομή και αψεγάδιαστο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς συμβιβασμούς στη διάρκεια.