BOTOX ή DYSPORT

 

Εξαλείψτε τα σημάδια του χρόνου!

 

Δεν έχει ξαναϋπάρξει προϊόν που να γυρίζει αντίστροφα τους δείκτες του ρολογιού, εξαλείφοντας τα σημάδια του χρόνου και τις δυναμικές ρυτίδες έκφρασης που αφήνει ο στρεσογόνος τρόπος σύγχρονης διαβίωσης. Τα αποτελέσματα που προσφέρει είναι το λιγότερο εκπληκτικά, δίνοντας τη δυνατότητα στη μοντέρνα εργαζόμενη γυναίκα να παρουσιάσει ένα φρέσκο, ήρεμο και νεανικό πρόσωπο, χωρίς την ανάγκη έντονου make-up. Μέχρι και οι άνδρες ζήλεψαν το αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύουν τα αυξημένα ποσοστά ανδρών που επιθυμούν με το Botox να ξεφορτωθούν τα σημάδια του έντονου ανταγωνισμού και να δώσουν ώθηση στην προσωπική τους ζωή.

Μπορούμε με ασφάλεια πλέον, μετά από 15 χρόνια εφαρμογής του στην Ευρώπη, να υποστηρίζουμε ότι αποτελεί ένα από τα περισσότερο δοκιμασμένα φάρμακα στην ιατρική, με αποδεδειγμένη επιτυχία σε κλινικές δοκιμές παγκοσμίως. Αυτή είναι και η αιτία που προκάλεσε την αλματώδη και γεωμετρική επιτυχία του σκευάσματος στην αισθητική χειρουργική. Παράλληλα με την επιτυχία, ήρθαν και τα προβλήματα. Η αυξημένη ζήτηση δε μπορούσε να καλυφθεί από το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (πλαστικοί χειρουργοί και δερματολόγοι), με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο να προσφέρεται και εκτός ιατρείων, από άτομα που στερούνται γνώσεων και εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα ήταν το Botox να στερηθεί το καλό όνομα που του άρμοζε.

Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του έμπειρου ιατρού. Η τοξίνη είναι ένα μεταβολικό υποπροϊόν που παράγεται στη φύση από το βάκιλο Clostridium botulinum (κλωστηρίδιο της αλλαντίασης). Στη φαρμακευτική της μορφή είναι μια καθαρή πρωτεΐνη που μιμείται τη δράση της, μπλοκάροντας τη νευρομυϊκή σύναψη για 3-4 μήνες.

Πρακτικά, σε όποιον μυ του προσώπου εφαρμοστεί, αφαιρείται η δυνατότητα έντονης σύσπασης που προκαλεί τις ρυτίδες στο δέρμα από πάνω του. Σταδιακά, μετά από κάποιες εφαρμογές, αδυνατίζει και ο ίδιος ο μυς, προσφέροντας πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

botox ή dysport

Σημεία που επωφελούνται της θεραπείας είναι συνήθως οι δύο κατακόρυφες κάθετες γραμμές στο μεσόφρυο, που σχηματίζονται όταν δείχνουμε θυμωμένοι με την κίνηση των επισκήνιων μυών. Εξαιρετικό αποτέλεσμα επιτυγχάνουμε και στις παράλληλες οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, απενεργοποιώντας τμήμα της δράσης του μετωπιαίου μυός. Στην περιοχή του βλεφαρικού σφιγκτήρα μάς δίνεται η δυνατότητα να εξαλείψουμε πλήρως τις ρυτίδες του έξω κανθού, που έχουν γίνει ευρέως γνωστές με την ονομασία «πόδι της χήνας»

Είναι τέτοιες οι δυνατότητες που το Botox μάς προσφέρει, που έχει «βαφτίσει» συγκεκριμένες τεχνικές:

  •  Baby Botox. Η νέα τάση στην εφαρμογή του επιβάλλει μικρότερες δοσολογίες και πολύ εξειδικευμένη τοποθέτηση. Προήλθε με αφορμή τα παράπονα του γνωστού σκηνοθέτη Martin Scorsese προς πολλές από τις ηθοποιούς του για «παγωμένα», ανέκφραστα πρόσωπα. Η δράση του είναι παρόμοια με του κλασικού, αλλά αντί να απενεργοποιεί πλήρως τους μύες, απλώς τους αδυνατίζει, διατηρώντας τη δυνατότητα έκφρασης. Αναφέρεται από πολλούς και ως Hollywoodbotox ή Botox των ηθοποιών. Η διάρκειά του είναι περίπου 2 μήνες και το αποτέλεσμα δείχνει απόλυτα φυσικό.
  • Brow – lift Βotox. Με τοποθέτησή του σε μορφή μικροσταγόνων στο βλεφαρικό σφιγκτήρα, μπορεί να σηκώσει τα φρύδια μερικά χιλιοστά και πιθανόν να αναβάλει μια χειρουργική τους αποκατάσταση για αργότερα. Ιδιαίτερα χρήσιμο σε γυναίκες που δυσκολεύονται να βάψουν το άνω βλέφαρο, λόγω έντονης ρυτίδωσης. Μπορούμε να προσδώσουμε στα φρύδια το σχήμα της επιθυμίας μας. Λόγω στενής ανατομικής σχέσης με τον ανελκτήρα του βλεφάρου, απαιτεί σημαντική ιατρική εμπειρία στην τοποθέτηση και τη δοσολογία. Το τελικό αποτέλεσμα ανταμείβει με βλέμμα ξεκούραστο, «ανοικτό» και νεανικό.
  • Botox μέσου τριτημορίου του προσώπου. Αφορά κυρίως την αντιμετώπιση των ρυτίδων στα πλάγια της μύτης (bunny lines ή «γραμμές του κουνελιού»), που εμφανίζονται όταν μυρίζουμε κάτι δυσάρεστο. Με σωστή εφαρμογή μπορεί να απαλύνουμε το ανώτερο σημείο της ρινοπαρειακής αύλακας, καθώς και να αντιμετωπίσουμε την πτώση του ακρορινίου κατά το έντονο γέλιο. Με εφαρμογή του στον τρίγωνο μυ του στόματος, αντιμετωπίζουμε τις «γραμμές μαριονέτας» (marionette lines) εν τη γενέσει τους, ανασηκώνοντας ελαφρά τις πεσμένες γωνίες του στόματος. Σε πρόσωπα οστεώδη, με έντονες γωνίες στην κάτω γνάθο, μπορούμε να απαλύνουμε το περίγραμμα, αδυνατίζοντας σταδιακά τον υπερτροφικό μασητήρα. Το ίδιο επιτυχημένο αποτέλεσμα μπορούμε να προσφέρουμε και σε πρόσωπα με μυϊκή υπερτροφία στην περιοχή του γενείου (πηγούνι).
  •  Botox τραχήλου. Κατά πολλούς αναφέρεται ως Nefertiti lift, δανειζόμενο το όνομά του από τη γυναίκα του Αιγύπτιου Φαραώ Ακενατών, με τον εκπληκτικό λαιμό. Στοχεύει στο μυώδες πλάτυσμα με δύο τρόπους: απενεργοποιώντας τη συνεχή πτωτική τάση που ασκεί στο πρόσωπο και αντιμετωπίζοντας τις κλασικές χορδές που εμφανίζονται στο λαιμό σε κάποια ηλικία (platysma bands). Σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές, μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά τα σημάδια του χρόνου στον τράχηλο και τη χειρουργική τους αποκατάσταση.
  •  Botox ως επανορθωτικό εργαλείο στο πρόσωπο. Ορισμένες φορές, κυρίως μετά από τραυματισμούς στο πρόσωπο, η κατεύθυνση της ουλής του τραύματος που προκύπτει δεν είναι παράλληλη προς τις γραμμές ελαχίστης τάσεως του δέρματος. Λόγω της σύσπασης των υποκείμενων μυών, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το τελικό σημάδι από την επούλωση δεν θα είναι αισθητικά αποδεκτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Botox αποτελεί πολύτιμο εργαλείο, απενεργοποιώντας τους μύες εκείνους που θα έκαναν την ουλή δύσμορφη (να «απλώσει») κατά τους πρώτους σημαντικούς μήνες της επούλωσης. Με επιλεκτική εφαρμογή μπορεί να εξισορροπήσει φρύδια που βρίσκονται σε διαφορετικό ύψος, να αντιμετωπίσει συνκινησίες μετά από νευρικές βλάβες ή κακώσεις προσωπικού νεύρου.
  •  Botox κατά της ημικρανίας. Έχει βρεθεί πως άτομα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία στο πρόσωπο, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, εμφανίζουν μικρότερες και αραιότερες κρίσεις ημικρανίας ή κεφαλαλγίας τάσεως. Όταν, μάλιστα, το σκεύασμα τοποθετηθεί σε ειδικά σημεία της κεφαλής (διαφορετικά από το κλασικό Botox και σε άλλη δοσολογία), το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικό.
  • Botox κατά της υπεριδρωσίας. Αποτελεί τη βασική αιτία που ελαχιστοποιήθηκαν οι χειρουργικές συμπαθεκτομές. Μετά από κατάλληλη χρώση αμύλου – ιωδίου γίνεται έγχυση στην πάσχουσα περιοχή (κυρίως στις μασχάλες, τις παλάμες και τα πέλματα) -υπό τοπική αναισθησία- με διάρκεια δράσης 6-12 μήνες.