ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

 

Η τεχνική της αναρρόφησης της περίσσειας λίπους

Σμιλέψτε Σώμα & Πρόσωπο!

 

Διόρθωση περιγράμματος σώματος

Η Λιποαναρρόφηση (Liposuction) περιγράφηκε ως τεχνική πριν από δεκαετίες, από το Γάλλο πλαστικό χειρουργό dr Illouz, και περιλαμβάνει την κατά το δυνατόν αναίμακτη αφαίρεση λίπους από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, με ειδικές κάνουλες μέσω μικροσκοπικών οπών στο δέρμα. Κατά τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τόσο η σύσταση των διαλυμάτων για να επιτευχθεί ικανοποιητική αιμόσταση και ομαλό αισθητικό αποτέλεσμα, όσο και η τεχνολογία των εργαλείων για να επιτευχθεί σύσφιγξη του χαλαρού υπερκείμενου δέρματος.

 

Η Λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος. Απευθύνεται στα άτομα εκείνα που έχουν ήδη αντιμετωπίσει την επιπλέον συσσώρευση λίπους με ειδικό πρόγραμμα διατροφής, έχουν σταθεροποιήσει το βάρος τους, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες περιοχές, όπως οι γλουτοί, «τα ψωμάκια», τα γόνατα, οι βραχίονες, η κοιλιά κ.ά. Οι περιοχές αυτές είναι δύσκολες, ακριβώς επειδή αποτελούν τις τελικές λιποαποθήκες, είναι ορμονοεξαρτώμενες και για να αδειάσουν από το περιττό λίπος θα πρέπει η λιπομέτρηση του σώματος να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό. Το αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης είναι μόνιμο, όσο το βάρος του ατόμου διατηρηθεί σταθερό. Σε περίπτωση αύξησης βάρους και εφόσον οι συγκεκριμένες αποθήκες έχουν αφαιρεθεί, το επιπλέον λίπος θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα στο σώμα. Η επέμβαση, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, με μέθη ή με γενική αναισθησία. Το γεγονός αυτό θα καθορίσει και τη διάρκεια της επέμβασης. Μετά το πέρας της επέμβασης, η ενδιαφερόμενη θα πρέπει να φορά ειδικά ελαστικά πιεστικά ενδύματα για διάστημα ενός μηνός, για περιορισμό του μετεγχειρητικού οιδήματος. Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα εμφανίζεται σταδιακά μετά την πάροδο των πρώτων 5-6 εβδομάδων.

Κατά την επίσκεψη στο ιατρείο θα αναλυθούν διεξοδικά οι υπάρχουσες επιλογές που συμβαδίζουν με τις επιθυμίες του ενδιαφερόμενου ατόμου, οι λεπτομέρειες της επέμβασης, το είδος της αναισθησίας που προτείνεται για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τυχόν επιπλοκές και πιθανότητα εμφάνισής τους και, τέλος, το κόστος της Λιποαναρρόφησης με κάθε μέθοδο και για συγκεκριμένη έκταση.

Λιποαναρρόφηση και κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα αποτελεί άσηπτη φλεγμονή του δέρματος ή και του υποδορίου, αδιευκρίνιστης μέχρι στιγμής αιτιολογίας. Ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης, με την καθιστική ζωή και την έλλειψη άσκησης, η διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και λιπαρά και το κάπνισμα συμβάλλουν καθοριστικά στην εμφάνισή της. Έχουν προταθεί πολλές μέθοδοι αντιμετώπισής της, με πτωχά συχνά αποτελέσματα. Η λιποαναρρόφηση συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου, κυρίως σε περιπτώσεις όπου η κυτταρίτιδα έχει προκαλέσει εμφανείς ανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις με ειδική κάνουλα σχήματος V, τύπου Toledo, δεν αφαιρούμε λίπος κατά κανόνα, αλλά αποκόπτουμε τους συνδέσμους εκείνους που καθηλώνουν το δέρμα και προκαλούν το ανώμαλο αισθητικό αποτέλεσμα. Η επέμβαση διαρκεί ελάχιστα και μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Μετά το πέρας της επέμβασης απαιτείται η εφαρμογή ελαστικού ενδύματος, που θα ομαλοποιήσει ακόμη περισσότερο την επιφάνεια του δέρματος. Σημαντική είναι και η αλλαγή του τρόπου ζωής που θα διατηρήσει το καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

χειρουργικες επεμβασεις

Τρισδιάστατη Λιποαναρρόφηση (High definition)

Κάθε λιποαναρρόφηση εμπεριέχει το στοιχείο της τρίτης διάστασης, του βάθους. Ο όρος εξυπηρετεί στο να δώσει έμφαση, ότι η τεχνική μέσω προσεκτικά στοχευμένων σημείων αφαίρεσης λίπους, αλλά και προσθήκης -όπου αυτό απαιτείται-, δημιουργεί αρμονικό περίγραμμα με καμπύλες, που διαφέρει από την απλή επιπέδωση ενός υπερτροφικού σημείου. Βασίζεται σε συνδυασμό της εν τω βάθει λιποαναρρόφησης, που όλοι γνωρίζουμε, με την τεχνική της επιφανειακής λιποαναρρόφησης, που πρωτοεφαρμόστηκε από τον δρ Gasparotti. Η πρώτη αφαιρεί τον πλεονάζοντα όγκο, ενώ η δεύτερη αντιμετωπίζει τις ανωμαλίες του δέρματος και του υποδορίου και προσφέρει σύσφιγξη. Το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με μικρότερης διαμέτρου ειδικές κάνουλες και, συχνά, υποβοηθείται με τη χρήση υπερήχων που γαλακτωματοποιούν το λίπος (VASER λιπόλυση) και σφίγγουν το δέρμα. Αν η χαλάρωση αφορά το κοιλιακό τοίχωμα, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, χωρίς να μπορεί, φυσικά, να αντικαταστήσει την ένδειξη της κοιλιοπλαστικής σε περιπτώσεις “κρεμάμενης κοιλίας”. Στους άνδρες, αλλά και σε δραστήριες αθλητικά γυναίκες, μας δίνει τη δυνατότητα τονισμού (definition) των τενόντιων εγγραφών στους κοιλιακούς (six pack) που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα ήταν ορατοί σε ανθρώπους με διψήφιο ποσοστό λίπους στο σώμα τους.

 

Λιποαναρρόφηση και πρόσωπο

Η κεντρική περιοχή του προσώπου δεν ενδείκνυται για λιποαναρρόφηση, διότι βρίθει από πολλά αγγεία και νεύρα, που είναι δυνατόν να τραυματιστούν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ανακαλύφθηκε μία σχετικά ατραυματική κάνουλα με τη βοήθεια υπερήχων (Invasix), η οποία μέσω μικροσκοπικών οπών μπορεί να συσφίγξει τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Σε άτομα με υπερτροφικές παρειές (μάγουλα), το λίπος μπορεί να αφαιρεθεί από μία μικρή τομή με τοπική αναισθησία, από το εσωτερικό του στόματος. Το τελικό αποτέλεσμα τονίζει ιδιαίτερα τα ζυγωματικά και δίνει το «ρουφηγμένο» look που βλέπουμε σε μερικά μοντέλα. Αποτελεί ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και έχει διάρκεια 15-20’.

Η λιποαναρρόφηση στο πρόσωπο έχει ένδειξη στην περιοχή του γενείου και την υπογνάθια χώρα (προγούλι). Σε νεαρά άτομα όπου η σφριγηλότητα του δέρματος είναι αυξημένη, γίνεται υπό τοπική αναισθησία συνήθως, μέσω μιας μικρής οπής κάτω από το πηγούνι. Η περιοχή υποστηρίζεται με ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες ή και ελαστικό κάλυμμα κεφαλής, για μερικές ημέρες. Σε μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει ο κίνδυνος αυξημένης χαλάρωσης του δέρματος στην περιοχή, οπότε πραγματοποιείται είτε με τη μορφή υπερήχων (vaser- invasix), είτε με τη μορφή laser (smartlipo – plasmalipo), είτε μαζί με lifting τραχήλου.

Μεγάλη ένδειξη έχει η μικρολιπομεταφορά στο πρόσωπο. Με τις τελευταίες κάνουλες μικρής διαμέτρου, 0.8mm, είναι δυνατή η μεταφορά με ακρίβεια ελάχιστης ποσότητας λίπους σε περιοχές, όπως τα βλέφαρα, τα ζυγωματικά, οι ρινοπαριακές αύλακες, το γένειο κ.ά.  Μειονέκτημα της μεθόδου είναι το μετεγχειρητικό οίδημα, που μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες. Στην περιοχή των χειλέων, η χρήση των αυτόλογων μοσχευμάτων λίπους δεν ενδείκνυται, λόγω ασταθούς αισθητικού αποτελέσματος.

Λιποαναρρόφηση και αποκατάσταση / Αυξητική μαστού

Με τεχνική που αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό Roger Khourri, μπορούμε να μην ακολουθήσουμε τον καθιερωμένο δρόμο της αποκατάστασης μαστού με χρήση διατατών ιστών και ενθεμάτων σιλικόνης, ειδικά σε ακτινοβολημένες περιοχές. Βασική προϋπόθεση η ασθενής να είναι αποδεδειγμένα ελεύθερη νόσου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το λίπος συλλέγεται από την περιοχή της κοιλιάς και μετά από κατάλληλη επεξεργασία επανατοποθετείται μέσα από μικρές οπές «σαν βεντάλια» στο στήθος. Συχνά απαιτούνται περισσότερες της μιας εφαρμογές για την επίτευξη κατάλληλου μεγέθους. Η αρχική τεχνική περιλαμβάνει και τη χρήση ενός ιδιόμορφου διατατήρα ιστών, το σύστημα brava, που έχει σχήμα βεντούζας και ασκεί εξωτερική αναρρόφηση του δέρματος του στήθους για ένα μήνα, με σκοπό τη διάτασή του.

Η αυτόλογη μεταφορά λίπους μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί και στην αυξητική μαστού, σε άτομα που δεν επιθυμούν τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Βασική προϋπόθεση, να υπάρχει δότρια χώρα λίπους στην κοιλιά ή τους γλουτούς σε ικανή ποσότητα. Η μέγιστη αύξηση που μπορούμε να προσδώσουμε στο μαστό ανά συνεδρία είναι 100-150cc. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο φυσικό, ακόμη και από τη χρήση ανατομικών ενθεμάτων σιλικόνης, αλλά λιγότερο σφριγηλό. Ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί τελικά σιλικόνη, η λιπομεταφορά μπορεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το αισθητικό αποτέλεσμα, κρύβοντας τα όρια του ενθέματος σε λεπτά άτομα, κυρίως στην περιοχή του ντεκολτέ. Προαπαιτείται η διενέργεια προεγχειρητικής μαστογραφίας ακόμη και μαγνητικής τομογραφίας στο μαστό, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως screening για σύγκριση με μελλοντικές μετεγχειρητικές εικόνες. Είναι γεγονός ότι η λιπομεταφορά στο μαστό, λόγω πολλαπλών μικροαποτιτανώσεων που προκαλεί, δημιουργεί μια επιπλέον διαγνωστική δυσκολία στον ακτινολόγο που αναλαμβάνει να παρακολουθήσει το μαστό.

λιποαναρροφηση

Λιποαναρρόφηση και γυναικομαστία

Σε περιπτώσεις που ο προεγχειρητικός υπέρηχος δείχνει υπεροχή του λίπους έναντι του μαζικού αδένα σε ασθενή με γυναικομαστία, μπορεί να γίνει χρήση της λιποαναρρόφησης είτε στην κλασική της μορφή, είτε στην παλμική (παλλόμενη λιποαναρρόφηση – PAL), είτε με μορφή υπερήχων (VASER – UAL). Ο μαζικός αδένας αφαιρείται από μικρές οπές περιθηλαία και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.

 

Λιποαναρρόφηση και μειωτική μαστού

Σε περιπτώσεις μαστού με πλεονάζον λίπος, η λιποαναρρόφηση μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά, καταργώντας τις εκτεταμένες τομές που φτάνουν μέχρι τα πλάγια του μαστού, εκεί που υπάρχει το λίπος αυτό. Έτσι, είναι δυνατή η μαστοπηξία και η ανόρθωση μαστού με μία κατακόρυφη τομή (vertical mammaplasty), ακόμη και σε μεγαλύτερους σε όγκο μαστούς.

Λιποαναρρόφηση και βραχίονες

Η κλασική βραχιονοπλαστική, θέλοντας να αντιμετωπίσει την περίσσεια του δέρματος του λίπους στο βραχίονα, περιλαμβάνει τομή σαν την ουρά του ψαριού. Ενώ το ένα τμήμα της κρύβεται άριστα στη μασχάλη, το κεντρικό διατρέχει την έσω επιφάνεια του βραχίονα και είναι εμφανές. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να βοηθήσει με δύο τρόπους: Μειώνοντας το λίπος στο βραχίονα, μειώνεται και η τάση στη γραμμή συρραφής και επιτυγχάνεται αισθητικά πιο αποδεκτή ουλή. Πολλές φορές, με τη VASER λιποαναρρόφηση, επιτυγχάνεται τέτοια σύσφιγξη στο δέρμα, ώστε απαιτείται μία και μόνη τομή στο εσωτερικό της μασχάλης που εύκολα κρύβεται.

 

Λιποαναρρόφηση και κοιλιοπλαστική

Η λιποαναρρόφηση χρησιμοποιείται επικουρικά με την κοιλιοπλαστική στα πλάγια του κοιλιακού κρημνού, όπου δεν θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του. Αφήνοντας ανέπαφα τα αγγεία του, ελαχιστοποιεί την τάση στη μέση γραμμή και ομαλοποιεί το αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Λιποαναρρόφηση και AIDS

Οι ασθενείς με Aids συχνά υποφέρουν από λιποδυστροφία που αφορά τις περιοχές του αυχένα (buffalo hump), του προσώπου και των άκρων. Η λιποαναρρόφηση, τηρώντας τις ειδικές προφυλάξεις που απαιτούνται και χρησιμοποιώντας μιας χρήσης κάνουλες και δοχεία, συμβάλλει σημαντικά στην αποκατάσταση της ψυχολογίας, της εικόνας για τον εαυτό τους, αλλά και στην αποβολή του κοινωνικού στίγματος, που το χαρακτηριστικό αυτό γνώρισμα δίνει στους ασθενείς αυτούς. Δεν υπάρχουν νεότερες μελέτες για το αν το λίπος που συλλέγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λιπομεταφορά, οπότε δεν προτείνεται η χρήση του ακόμη. Για την περιοχή του προσώπου προτείνεται η χρήση του σκευάσματος πολυγαλακτικού οξέος με την ονoμασία sculptra.

 

Λιποαναρρόφηση και βλαστοκύτταρα

Το λίπος των ενηλίκων αποτελεί άριστη πηγή βλαστοκυττάρων σε ποσοστό περίπου 20%. Αυτό πρακτικά δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες να κάνουν χρήση των πολυδύναμων αυτών κυττάρων που βρίσκονται σε αφθονία και σε μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης από τα βλαστοκύτταρα που συλλέγονται με άλλες μεθόδους (πλακουντιακό αίμα, νεογιλά δόντια κ.λπ.). Ελπίζουμε ότι οι τεχνικές διαφοροποίησης των βλαστοκυττάρων θα μας επιτρέψουν την κατασκευή όλων των τύπων των ιστών που χρειαζόμαστε. Η χρήση των βλαστοκυττάρων για αισθητικούς σκοπούς στο πρόσωπο δεν έχει ακόμη εγκριθεί, αν και γνωρίζουμε τα οφέλη της. Επιπλέον σημαντική είναι η βοήθεια που προσφέρουν στην ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα), μέσω αύξησης της αγγείωσης του τριχωτού της κεφαλής που προσφέρουν.