ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Χαλάρωση δέρματος άνω & κάτω βλεφάρων

Αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική, γνωστή για το γρήγορο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα στη συνολική εμφάνιση του προσώπου (τα μάτια είναι το πιο συνηθισμένο σημείο προσοχής σε ένα πρόσωπο).

Η ένδειξη της βλεφαροπλαστικής είναι η βλεφαροχάλαση, δηλαδή η χαλάρωση του άνω ή και του κάτω βλεφάρου, που εκδηλώνεται με περίσσεια δέρματος, ικανή να παρεμποδίσει «σαν κουρτίνα» ορισμένες φορές την όραση. Το φαινόμενο επιβαρύνεται και με τη φυσιολογική κάθοδο των φρυδιών που εμφανίζεται με την ηλικία.

βλεφαροπλαστικη

Η άνω βλεφαροπλαστική γίνεται με τοπική ανασθησία και χρήση αγγειοσυσπαστικών ουσιών, που εξασφαλίζουν αναίμακτη και ανώδυνη επέμβαση. Η τομή της βλεφαροπλαστικής γίνεται περίπου 1εκ. πάνω από τις βλεφαρίδες του άνω βλεφάρου, στη φυσιολογική πτυχή της περιοχής. Με αυτή την πρόσβαση, αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος, διατηρείται ο βλεφαρικός σφιγκτήρας, αφαιρείται περίσσεια λίπους που συνήθως προβάλλει στο έσω διαμέρισμα, κοντά στη ρίζα της μύτης (φαιό λίπος), ανορθώνεται ο ανελκτήρας του βλεφάρου σε τυχόν βλεφαρόπτωση, καθώς και το σύνολο του φρυδιού ή του δακρυϊκού αδένα. Στο δέρμα τοποθετείται ένα συνεχόμενο ενδοδερμικό ράμμα, το οποίο αφαιρείται μία εβδομάδα μετά.

Η κάτω βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται με συνδυασμένη αναισθησία, δηλαδή με συνδυασμό μέθης και τοπικής αναισθησίας. Αφορά άτομα με χαλάρωση του κάτω βλεφάρου και έντονη ρυτίδωση του δέρματος, πρόπτωση λίπους κυρίως στο μέσο και έξω λιπώδες διαμέρισμα, γνωστή και ως «σακούλες κάτω από τα μάτια», αποκάλυψη του κάτω τμήματος του οφθαλμικού κόγχου (tear trough), την αποκατάσταση εκτροπίου, την αντιμετώπιση των τριών ρυτίδων στον έξω κανθό («πόδι της χήνας») ή ακόμη και την αποκατάσταση της πτώσης του μέσου τριτημορίου του προσώπου (midface lift). Η τομή της κάτω βλεφαροπλαστικής μπορεί να γίνει στον επιπεφυκότα (transconjuctival), οπότε δεν είναι ορατή εξωτερικά ή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Με αυτή την πρόσβαση συσφίγγεται ο βλεφαρικός σφιγκτήρας και το βλέμμα αποκτά πιο νεανική όψη, αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος που προκαλεί τις ρυτίδες, το λίπος που προβάλλει, ενώ για το έσω διαμέρισμα συνήθως πραγματοποιείται μετάθεση του λίπους αυτού επάνω στον οφθαλμικό κόγχο (διόρθωση της χαρακτηριστικής μαύρης σκιάς στο έσω τμήμα του κάτω βλεφάρου). Σε μεγαλύτερες ηλικίες, με την επέμβαση αυτή μπορεί να διορθωθεί, ταυτόχρονα, με ειδικές τεχνικές και η  πτώση τμήματος του προσώπου που ξεκινά από τα κάτω βλέφαρα και καταλήγει στα χείλη.

Τόσο για την άνω όσο και για την κάτω βλεφαροπλαστική, οι πρώτες μετεγχειρητικές μέρες περιλαμβάνουν ένα ήπιο οίδημα, συνηθισμένο για την περιοχή, που υποχωρεί την 3η-4η ημέρα. Το αισθητικό αποτέλεσμα γίνεται ορατό μετά τον πρώτο μήνα και ολοκληρώνεται μετά το δεύτερο. Οι επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε μεμονωμένα, είτε με συνδυασμό τους (περιοφθαλμική αναζωογόνηση) με άλλες επεμβάσεις (ρυτιδοπλαστική – lifting).

Κατά την επίσκεψη στο ιατρείο θα αναλυθούν διεξοδικά οι υπάρχουσες επιλογές που συμβαδίζουν με τις επιθυμίες της ενδιαφερόμενης,
οι λεπτομέρειες της επέμβασης, το είδος της αναισθησίας που προτείνεται για τη συγκεκριμένη περίπτωση,
τυχόν επιπλοκές και πιθανότητα εμφάνισής τους και τέλος, το κόστος της βλεφαροπλαστικής.