ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

 

Αναπλήρωση του χαμένου όγκου του δέρματος

Σε αντίθεση με το Botox που δρα μόνο στις ρυτίδες έκφρασης και προ της πλήρους εγκατάστασής τους, τα διάφορα fillers (ενέσιμα εμφυτεύματα) σκοπό έχουν την αναπλήρωση όλου του χαμένου όγκου υπό τις στατικές ρυτίδες και φυσικές αύλακες. Κυριότερος εκπρόσωπός τους είναι το υαλουρονικό οξύ, ένα υδρόφιλο μακρομόριο σε διακλαδισμένη μορφή αλύσων, που απαντάται φυσιολογικά στο δέρμα. Δεν προκαλεί αντίδραση ξένου σώματος κατά την εφαρμογή του, ούτε αλλεργικές ή άλλες αντιδράσεις. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, ανάλογες του βάθους για το οποίο προορίζεται στο πρόσωπο. Συνήθως με χρήση αναισθητικής κρέμας ή κρύων επιθεμάτων, η εφαρμογή γίνεται απόλυτα ανεκτή.

Τα ενέσιμα εμφυτεύματα με βάση το υαλουρονικό οξύ αποτελούν άριστη λύση για τις κατακόρυφες ρυτίδες του μεσοφρύου, τις ρινοπαρειακές αύλακες, τις γραμμές «μαριονέτας» στις γωνίες του στόματος και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ελάττωση του όγκου στην περιοφθάλμιο περιοχή (άνω και κάτω βλέφαρο). Ειδικά εκεί απαιτούν μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή, όπου οποιαδήποτε -από λάθος- επιφανειακή εφαρμογή δε συγχωρείται αισθητικά (δημιουργία διαυγών κηλίδων μωβ χρώματος με βάση το φαινόμενο Tyndall).

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην κάλυψη ατελειών μιας ρινοπλαστικής ή και να «καμουφλάρουν» ένα ρινικό ύβο, κάνοντας μη αναγκαία τη χειρουργική επέμβαση.

υαλουρονικό οξύ

Στην περιοχή των χειλέων τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: βελτίωση του περιγράμματος, αύξηση του όγκου, μείωση των ρυτίδων στα χείλη μπορούν ανώδυνα να επιτευχθούν, σεβόμενοι τον αισθητικό κανόνα των τρίτων (στο ιδανικό χαμόγελο το άνω χείλος καταλαμβάνει το ένα τρίτο, ενώ το κάτω τα δύο τρίτα του).

Σημαντική είναι η συνεισφορά του στην αποκατάσταση ατροφικού τύπου ουλών ακμής, μετά από κατάλληλο subcision και σε συνδυασμό και με άλλες μεθόδους αποκατάστασης (laser, δερμοαπόξεση, peeling κ.ά.)

Για τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού αποτελέσματος, απαιτείται επανάληψη της τοποθέτησης του υαλουρονικού οξέος ανά έτος περίπου, αφού το μακρομόριο διασπάται από το ένζυμο του οργανισμού υαλουρονιδάση. Το ένζυμο αυτό υπάρχει και σε φαρμακευτική μορφή, κάνοντας τη διαδικασία αναστρέψιμη.

 

Η ορθολογική χρήση είναι ο χρυσός κανόνας. Στην προσπάθεια για αντιμετώπιση και της ελαχιστότατης ρυτίδας, συχνά μας ζητώνται υπερβολές, οι οποίες πρέπει να αποφεύγονται μετά από κατάλληλη συζήτηση με το ενδιαφερόμενο άτομο, ενώ προβαίνουμε και στην αντιπρόταση εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος.